Har du ett svenskt kroppspråk?

zlatan.jpgEkot rapporterar att Sverigedemokraterna har sett över sin invandringspolitik inför årsmötet i april. I stället för att ytterligare linda in sitt förakt för andra väljer de att tydligare visa att de tycker att alla människor inte har samma värde.

För att veta vilka människor som är mer värda än andra föreslår de en definition av ”svensk”.

Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.

Det är ju förbaskat bra att veta. Låt säga att jag betraktar mig som svensk och att min (svenska) omgivning också gör det. Då borde jag kunna betrakta vem som helst som svensk och så blir den svensk. Fiffigt.

Jag (och några andra svenskar) kan till exempel göra Zlatan svensk genom att tycka, eller uppfatta, att han är svensk. Men där blir det stopp. Enligt sverigedemokraternas Mattias Karlsson är inte Zlatan svensk. Han säger bland annat:

Han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som jag inte uppfattar direkt som svenskt.

Sverigedemokraterna verkar ha ett behov av att placera människor i fack. De vill betrakta heterogena grupper som homogena och behandla de som enheter med specifika problem eller möjligheter. Med sin fyrkantiga syn på människan kan de komma fram till att om du inte har ”svensk identitet” är du invandrare och därför ett samhällsproblem.

Om det nu finns någon ”svensk identitet” utmärks nog inte den i vilket kroppspråk man har eller hur det låter när man pratar.

Andra bloggar om: , , :i:

Publicerat mars 7th, 2007. Trackback: trackback
  1. jimmy skrev 7 mars, 2007 klockan 17:39

    Ich bin ein Ausländer, som jag skrev på min blogg apropå saken.