Boktåget

Jag pendlar mellan Nyköping och Stockholm och har två timmar på tåg varje dag. Tråkigt säger du, skönt säger jag. Jag passar på att göra det som aldrig annars blir gjort. Jag läser böcker.

Nu när jag ändå läser böcker och dessutom vräker ur mig vad jag tycker om diverse på bloggen kan jag väl dela med mig av vad jag tycker om böckerna, eller hur? Så här kommer en liten catch-up på de böcker jag tågläst hittills.

mansomhatarkvinnor.jpgMän som hatar kvinnor – Stieg Larsson
Deckare i journalistgenren. Vänsterjournalisten Mikael Blomkvist får i uppdrag av en företagare av det gamla gardet att titta närmare på ett försvinnande som skedde för 40 år sedan. Några hundra sidor in i boken får Mikael hjälp av en överintelligent hacker, Lisbeth Salander (som, vad jag förstått, många tycker är fantastisk men som jag aldrig får något grepp om) .

När jag slagit igen boken längtade jag lite efter de gamla hederliga deckarna där motivet var pengar, kärlek eller makt och sjukare än så blev det inte. Historien tar några omvägar som jag förstår är till för att fördjupa karaktärerna men som jag skulle ha klarat mig utan. Trots det blir det en bra deckare efter ett tag och spänningen tvingar mig att sträckläsa de sista hundra sidorna.

rumnummer10.jpgRum Nr 10 - Åke Edwardsson
I rum nummer tio på hotell Revy hittas en ung kvinna hängd och det blir upp till kriminalkommisarie Erik Winter att lösa fallet. Han känner på sig att det finns ett samband med ett olöst mord som han utredde som ung.

Och det är lite det som irriterar mig med boken, det är mycket känna och lite pusseldeckare. Det blir ungefär så här: ”nämen hörru, jag känner på mig att vi kan hitta något intressant för fallet i någon av förvaringsboxarna på centralen. Vi bryter upp alla, barautifallatt. Ja det gör vi!”. Jag saknar trådar mellan ledtrådarna.

Texten är mångordig och beskrivande. Jag tycker en sån text blir tungrodd i längden, men smaken kan vara som baken. Jag kan däremot inte undgå att beundra hur Edwardsson skickligt bollar med två olika tidsperioder utan att tappa bort läsaren. Med små, för läsaren omedvetna, markörer känner man direkt vilken storyline det handlar om trots att samma personer förekommer i bägge.

varldensstorstakonspirationer.jpgVärldens största konspirationer - Andreas Nyberg (red.)
Boken behandlar de mest berömda konspirationsteorierna. Bland annat de kring mordet på Kennedy, månlandningen och palmemordet. Onekligen lockande och underhållande.

Man kan tro att författarna lätt hamnar i ett dike – aningen att konspirationsteorierna är sanna eller att de är nonsens. Men de lyckas presentera teorierna väldigt balanserat och man får själv ta ställning om det finns uns av sanningar i teorierna. Jag gillar boken.

politiskamord.jpgPolitiska mord - Göran Rystad
Det här är det som händer när en professor i historia går i pension. Han ger ut en bok om politiska mord från Caesar till King och sätter varje attentat i sitt historiska och samhälleliga perspektiv.

Rystad lyckas mätta lite av min omättliga hunger efter allmänbildning, kuriosa, och samhällshistoria. Han skriver precis som man förväntar sig att en lundaprofessor ska göra men det blir ändå inte ospännande. Jag kan varmt rekommendera Politiska mord till alla som vill veta mer om morden som förändrade historien.

bygg_och-_tekniknamnd.jpgBygg- och tekniknämndshandlingar 070123
Det här en riktig nagelbitare. Elva spännande beslutsärenden toppat med fyra informationsärenden.

Skrivelsen når sin absoluta höjdpunkt med genomförandebeskrivningen för detaljplanen JÄGAREN 1 m.fl. Jag ser fram emot uppföljaren Bygg- och tekniknämndshandlingar 070220, den lär bli ännu bättre.

prinsessanavburundi.jpgPrisnessan av Burundi - Kjell Eriksson
Småkriminelle John försvinner en vinterkväll 2001. Han återfinns i en snödriva nästa morgon. Både hans bror Lennart och polisen vill veta vad som har hänt.

Eriksson har lyckats skriva en deckare som andas ärlig realism. Han skriver skickligt och innovativt och leder läsarens fantasi på rätt stigar. Men den lyckas inte gripa mig med spänningsklon tillräckligt för att den ska lämna några bestående spår i mig.

denryskevannen.jpgDen ryske vännen - Kajsa Ingemarsson
Den från radio och TV kända Kajsa har lyckats som författare. Det här är den första boken av henne jag läser men inte den sista. I gränslandet mellan personliga sfärer och den internationella politiken har hon lagt en thriller som underhåller och griper.

Ofta tycker jag författare lägger till personliga problem hos huvudkaraktärer bara för att göra dem mer levande. ”Han har inte bara ett knivitgt fall att lösa, han har problem hemma också”. Men Ingemarsson gör det inte för att göra karaktärerna levande. De lever genom hela berättelsen. Eller snarare berättelsen lever genom karaktärerna, eller… ja, det är bra i alla fall. Man tror på det och det är väl det som är meningen.

jag_har_inte_sanningen.jpgJag har inte sanningen, jag söker den - KG Hammar, Ami Lönnroth
Förre ärkebiskopen KG Hammar har satt sig ner för ett samtal med en journalist från svenska dagbladet. Resultatet blev en bok som precis som titeln antyder inte ger några svar på frågor om kristen tro utan fördjupningar av frågor.

I bland tappade jag tråden i Hammars resongemangslabyrinter men lika ofta känner jag att han slår huvudet på spiken och beskriver kristen tro precis om jag känner den.

Jag rekommenderar boken för dig som funderar på kristen tro och vill veta mer. Men kom i håg, boken ger inga svar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , :i:

Publicerat februari 19th, 2007. Trackback: trackback
  1. ak skrev 27 februari, 2007 klockan 22:41

    Avundas dig en del som ”får” den tiden. Själv rättar jag mest böcker och när jag har tid att läsa så blir det fackböcker. Men snart är det sommarlov och då blir det andra bullar.

  2. Mia skrev 1 mars, 2007 klockan 09:58

    Jag läste Flickan som lekte med elden på semestern, tokigt svår att lägga i från sig. Var tvungen att läsa extra långsamt mot slutet så den inte skulle ta slut så fort… Måste nog läsa den första (Män som hatar kvinnor) också… Synd att författaren är död.

  3. Caroline skrev 3 mars, 2007 klockan 14:58

    I Madrid finns ett bibliotek pa vissa tunnelbanestationer för folk som har manadskort. Dessutom har de klistrat upp första sidan av manga böcker inne i vagnarna. Ett mycket bra sätt att fa folk att läsa.