Miljöbilsbluffen

BilköIgår ”avslöjade” Niklas Svensson i metro något som andra kunnat räkna ut med ändalykten. Att man kan köra etanolbilar på bensin och ändå få alla subventioner miljöbilar får. Utan att göra någon miljövinst alls.

Grundproblemet är att det är billigare att köra bil på bensin än etanol. Och så länge det är det kommer folk köra på bensin.

Det enda konkreta klimatförslaget som kom från alliansen under valrörelsen var en miljöbilspremie på 10 000 kr. En subvention som ensam skulle få samma obefintliga effekt som de subventioner vi har idag.

För att förnyelsebara drivmedel ska få ett riktigt genomslag måste det vara billig BÅDE att köpa och köra förnyelsebart.

Att göra det enkelt (och lagligt) att bygga om sin bensinbil till biobil och inkludera drivmedel och transporter i handeln med utsläppsrätter skulle vara bra steg på vägen.

Det bästa vore kanske att höja inblandningen av etanol i bensin. Då skulle alla bli miljövänliga, oavsett om de vill eller inte.

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat på intressant

Publicerat januari 4th, 2007. Trackback: trackback
  1. gertrud skrev 4 januari, 2007 klockan 11:40

    Det konstiga är att när bensinpriset sköt i höjden för ett tag sedan så höjdes även etanolpriset, men nu när bensinpriset har sjunkit ligger etanolpriset kvar på samma höga pris. Usch!