Köp en utsläppsrätt!

UtsläppsrättI veckan åkte min syster med tillhörande man till Mauritius på bröllopsresa. Framförallt är det en sjuhelsikes semester men också en rejäl flygresa. Med rejäla utsläpp av växthusgaser som kan göra Per Holmgren mörkrädd.

Men det finns bot för att sargat samvete. Svenska naturskyddsföreningen förmedlar utsläppsrätter till privatpersoner. Så du kan köpa ett ton koldioxid som ingen annan än du får släppa ut. Och om du inte släpper ut något, gör ingen annan det heller.

Om du köper en utsläppsrätt bidrar du dessutom till att höja priset på utsläppsrätter vilket gör det billigare för företag att satsa på miljövänlig teknik istället för att fortsätta elda olja.

Idag ligger priset på en utsläppsrätt via Naturskyddsföreningen på ca 350 kronor per ton. Så för 1200 spänn om året har du gjort dig klimatneutral. (Snittsvensken ger upphov till ca 6 ton koldioxidutsläpp per år)

MEN! Det viktiga är att se ditt köp av utsläppsrätter som ett komplement till allt annat bra du gör. Som att åka tåg, använda vattenkokaren och kramas.

Andra bloggar om: , , , ,
Pingat på intressant

Publicerat november 26th, 2006. Trackback: trackback
 1. Erik skrev 27 november, 2006 klockan 00:44

  Kul! Jag som är då lite inne på ämnet är underhållen (=entertained). Jag tycker vi alla ska göra en insats och köpa oss minst 6 ton var. Sedan kan man säkert också köpa förvaring långt ner i något berg, ungefär precis där man kan lagra nedbruten uran235 som väntar på att halveras bort till tomma intet. I vilket fall, i like. Och tack för det trevliga sällskapet i helgen, trots att du satt och gömde dig bakom a-m h-h hela tiden ;)

 2. Per skrev 27 november, 2006 klockan 04:14

  Om man släpper ut ett ton koldioxid har man gjort det även man köper utsläppsrätter. Tror man att flygresan är skadlig för miljön och har dåligt samvete är det enda rätta att avstå från att resa. Utsläppsrätterna och Kyotoavtalet fungerar dåligt då många EU-länder ligger högt över sina kvoter på koldioxidutsläpp. Dessutom har de gamla kommunistländerna fått övertilldelning på sina kvoter och tjänar nu stora pengar på att sälja dessa. Utvecklingsländerna omfattas inte av begränsningar alls. Att köpa en utsläppsrätt är bara ett sätt att döva sitt samvete, inte att spara miljön.
  Pratet om klimatneutralt stämmer inte. Ett utsläpp är ett utsläpp och först då man minskar sina utsläpp har man gjort något positivt. Att rikt folk ska fortsätta med utsläppen och döva sina samveten på detta sätt är patetiskt. Den lågavlönade arbetaren eller den arbetslöse har inte råd med utsläppsrätter eller att flyga till Mauritius.

 3. Erik skrev 27 november, 2006 klockan 14:05

  Jag håller med Per, men samtidigt innebär ju det att när utsläppsrätter säljs så har något land någonstans minskat sina utsläpp mer än de behövde enligt något bestämmelse like Kyotoavtalet. Så när man köper en utsläppsrätt och inte väljer att ”släppa ut” själv så har man ju hindrat någon annan från att utnyttja kryphålen som finns. Eller?

 4. Mia skrev 28 november, 2006 klockan 14:37

  Första julklappen är köpt. http://www.snf.se har en mycket bra nätbutik som rekommenderas för den som inte vågar sig på trad. julhandel och julstress!!

 5. emil. skrev 2 december, 2006 klockan 15:58

  Var kan man sälja de där rätterna då? Har de någon löptid?

 6. paul skrev 8 december, 2006 klockan 08:59

  Vet någon om det går att köpa utsläppsrätter någon annanstans än snf?

 7. Susanne skrev 21 december, 2006 klockan 22:29

  Jag hoppas du inpräntade i din syster och min bror hur bra det vore om de faktiskt köpte en sådan där utsläppsrätt. För världens bästa. ;)

  God jul på dig!

 8. Till Emil skrev 9 april, 2007 klockan 10:35

  Emil..

  Sälja rätten? Tanken är inte att du ska köpa den och sen sälja den, då kommer ju koldioxidet ut i vilket fall som helst..

  Du ska köpa den och sen hålla fast i den av glatta livet så ingen annan kan släppa ut det du köpt.. :) Dvs. INTE tjäna pengar på det här, utan spara miljön.

  Däremot är frågan om löptiden intressant.. Delas nya utsläppsrättighter ut per år? Eller?