Österåkers lanthandelscenter

Österåkers lanthandelscenterHäromveckan var jag på ett möte på Österåkers lanthandelscenter. Ett fantastiskt coolt ställe.

Efter att lanthandeln i Österåker slagit igen öppnade lokalbefolkningen, med hjälp av bland annat ICA och LRF lanthandelscentret i det gamla missionshuset.

De själva beskriver den som ”den varulösa lanthandeln”. Här kan man få all möjlig service. De är ombud för apoteket, svenska spel, systembolaget och posten. Tack vare ett samarbete med ICA i Vingåker kan man beställa matvaror via nätet som dagen efter finns att hämta på lanthandelscentret.

I lanthandelscentret finns också ett fik, ett litet bibliotek, hyrfilm, konferensmöjligheter, arbetsplatser att hyra, och försäljning av lokalt hantverk.

Lanthandelns idé bygger på tre grundstenar:

 • Den offentliga sektorns ansvar
 • Den kommersiella sektorns effektivitet
 • den ideella sektorns engagemang

Jag tycker det är skitcoolt att man i avfolkningsbygd kan ha cykelavstånd till samma service som vi som bor i stan. Österåkers lanthandelscenter är ett praktexempel på stärkande av socialt kapital och borde tas efter av alla småorter.

Andra bloggar om: , ,
Pingat på intressant

Publicerat november 23rd, 2006. Trackback: trackback
 1. linda skrev 23 november, 2006 klockan 22:36

  Yay, engagerad verksamhet gillar jag!

 2. Mia skrev 24 november, 2006 klockan 10:11

  Österåker och Vingåker – vad har de med varandra att göra? Var i Österåkerskommun förra fredagen, det ligger nordöst om Sthlm, medan Vingåker väl ligger åt precis motsatt håll. Dessutom är Österåker en starkt expansiv kommun….

 3. David skrev 27 januari, 2008 klockan 15:43

  Mia: Dom menar Österåker som ligger utanför Vingåker. Det finns ett litet Österåker nån mil utanför Vingåker och det är det Österåker dom menar.