Mitt sunda förhållande till halloween

PilkilleJaha, så var det halloween, eller är, eller kommer att vara. Man vet ju liksom inte när man ska fira saken. Är det sista oktober eller allahelgonahelgen?

Jag har varit klädsamt skeptisk till denna högtid som importerats av Buttericks för att sälja fler vampyrkostymer och plastspindlar. Det enda positiva jag sett med det har varit specialavsnitten av Simpsons.

Förutom att högtiden står på kommersiell grund snarare än religiös eller kulturell irriterar jag mig på att vanligt folk blandar ihop allahelgona och halloween.

Men häromdagen lyssnade jag på P1 och hörde en tant. Hon sa att halloween och allahelgona inte stod i konkurensförhållande mot varandra. Det var helt enkelt olika grupper som firade de olika högtiderna. Tanten som lägger granris på mormors grav svidar inte om till fredag den 13:e-Jason och går på maskerad på kvällen.

Efter att ha hört det inslaget var jag något mer positiv till den anglosaxiska kulturimperialismen. Jag menar, låt kidsen ha lite kul.

Sedan läste jag Lindas blog.

Nu är jag klädsamt skeptisk igen.

Andra bloggar om: , ,
Pingat på intressant

Publicerat november 1st, 2006. Trackback: trackback
 1. Mia skrev 2 november, 2006 klockan 09:19

  Halloween firas den 31 oktober. Allahelgonahelgen är en helg, och vilken det är tar man lättast reda på genom att kolla i sin kalender. Den kvicke kan nu alltså räkan ut att ibland sammanfaller dessa två högtider.

 2. Caroline skrev 2 november, 2006 klockan 12:14

  I katolska länder firas Alla Helgons dag alltid den 1 november. Da hedrar och minns man sina döda släktingar och lägger tex kransar och blommor pa graven precis som i Sverige. Det bästa är att det är en helgdag.

  Halloween är en keltisk högtid som har firats sedan 500 f.Kr. för att den är en s.k. cross-quarter day, dvs den infaller mittemellan sommar/vintersolstand och var/höstdagjämning. http://teacherlink.ed.usu.edu/TLRESOURCES/units/Byrnes-celebrations/halloween.html

  Det rakar alltsa bara vara sa att en kyrklig och en mytologisk högtid rakar sammanfalla som sa ofta förr.
  Sen att det enligt min mening har sparat ut lite är en annan sak.

 3. Caroline skrev 2 november, 2006 klockan 12:36

  Gick precis in pa dn.se och där star det att idag är det ”de dödas dag” härnere. Tyvärr är internet pa jobbet sa uselt att bilderna inte laddas ner

 4. Linda skrev 2 november, 2006 klockan 13:00

  Jag är fortfarande skeptisk… men gillar tanken att de olika högtiderna inte behöver konkurrera med varandra. Läs fortsättningen på snö-historien på min blogg, jag fick nämligen tag på kidsen när jag skulle gå till bilen. Kommersiella högtider är fortfarande något jag ställer mig skeptisk till men barn är bara barn. De busar nu, som i alla tider, men jag tänker fortsätta protestera om de kastar snö i min brevlåda… kommersiell högtid eller inte! Låt barnen vara barn, låt de vuxna vara vuxna… och fortsätt ifrågasätta tvångsmässigt kollektiva lekar och vilka högtider som skall firas på vilka grunder!