Priset på ingenting

JordenI går lade världsbankens förre chefsekonom, Nicholas Stern fram en rapport om framtidens miljö med fokus på klimatförändringarna. Det är dyster läsning med budskapet att det är bråttom men inte försent.

Som den ekonom han är har Nicholas räknat fram att klimatförändringarna kommer att kosta oss 51 biljoner kronor 2050. 51 biljoner kronor. Det är mycket pengar. (306 000 spänn per person, om jag räknat rätt)

Kostnnaden för att att undvika det scenariot är enligt Nicholas 1% av världens samlade BNP. Läs gärna rapporten, sammanfattningen eller titta på fina slides. Allt finns här.

Jag tror att det är klokt att börja sätt prislappar på miljöförstöringen. Då pratar man beslutsfattarnas språk; pengar. Det är som när svenska präster slutade predika på latin. Helt plötsligt förstår folk. Förhoppningsvis.

Frågan är, vad gör då den svenska regeringen för att ta sitt globala ansvar som rikt land i västvärlden? Svaret är: ingenting!

I den nya budgeten finns inget besked om vad regeringen vill göra för att minska utsläppen av växthusgaser. Det låter inte ens det åtgärder som fungerar nu vara kvar. De skrotar allt vad grön skatteväxling heter och ersätter den med: ingenting!

Kasta gärna ett öra på P1-morgons debatt mellan (Jax favvo) Peter Eriksson och miljöminister Andreas Carlgren om regeringens miljöpolitik. Eller snarare brist på miljöpolitik.

Andra bloggar om: , , , , ,
Andra som skrivit om det här är bl.a. Fotolasse och Ljungberg
Pingat på intressant

Publicerat oktober 31st, 2006. Trackback: trackback
  1. Jaxell skrev 1 november, 2006 klockan 00:57

    Först på plats som vanligt.

    Jag har ingenting emot Peters miljöpolitik, men liksom vissa påstår att högerblocket inte har någon koll på miljön påstår jag att Peter Eriksson inte har någon större koll på någon annan politik.