Fritt fram att skjuta vargen

VargFöga förvånande föreslår den nya regeringen att det ska bli tillåtet för djurägare att skjuta varg som hotar tamdjur även utanför hägn.

I princip innebär det att det är fritt fram att skuta varg i Sverige. I och med svårigheterna att bevisa att tamdjur blivit hotad av varg blir lagen svår att tillämpa och bortom allt rimligt tvivel döma någon som skjutit varg för jaktbrott. Om vi vill ha en livskraftig vargstam i Norden tror jag den nya lagstiftningen är ett steg åt fel håll.

Den svenska vargstammen härstammar från endast tre individer. Det genetiska materialet är med andra ord begränsat. Nya vargar, med nya gener har varit på väg från ryssland flera gånger men blivit tjuvskjutna på vägen.

Den svenska vargdebatten är minst sagt känsloladdad, konfliktfylld och full av mytbildning. Många av de som bor i områden där det finns varg är oroliga och känner sig hotade. Detta trots att en varg normalt är skygg och inte ger sig på människor.

Den nya lagstiftningen kommer till för att skydda våra husdjur. Framförallt tamboskap och jakthundar. 2005 revs 20 jakthundar av varg. I bara ett av fallen sågs vargen i närheten av hunden. Den nya lagen skulle med andra ord bara göra nytta i ett fall av 20.

En sak blir inte mindre farlig för att något annat är farligare men för att sätta problemet i perspektiv kan nämnas att rovdjur rev 84 hundar under åren 2000-2005. Under samma period träffades 135 av vådaskott och 7 238 skadades eller dödades i trafiken. Det är föga tröst för den enskilde hundägaren men det ger en bild av hur stort, eller snarare litet vargproblemet egentligen är.

Jag har fullt förtroende för den svenska jägarkåren. De har engagemang, utbildning och intresse av viltvård men jag tror inte att vår känsliga vargstam pallar de få rötägg som trots allt finns bland jägarna.

Lästips:
SVT om lagändringen
Aftonbladet om lagändringen
Nordulv
Debattartikel i Corren
Artikel i ”Jakt och Jägare”
Rovdjursföreningen
De 5 stora
Wikipedia om varg

Andra bloggar om: , , ,
Andra som skrivit om samma är Annica Tiger, och Jinge
Pingat på intressant

(Om inte inlägget hade blivit så långt hade man här kunnat haft en intressant filosofisk utläggning baserat på natursyn om huruvida skogen och dess djur tillhör människan eller om det är tvärtom)

Publicerat oktober 30th, 2006. Trackback: trackback
 1. Jaxell skrev 30 oktober, 2006 klockan 18:33

  Nu kommenterar jag mycket, men jag kan väl inte annat säga än att jag håller med. Är inte så insatt iofs, men i den debatt jag hört så håller jag med miljöpartiet. Det var lite hjärtskärande när en arg jägare ställde Peter Eriksson mot väggen och Peter var tvungen att säga att han inte skulle ha möjligheten att skydda sin hund om han såg den bli attackerad, men det var starkt av Peter att stå fast vid det.

 2. Mia skrev 31 oktober, 2006 klockan 10:10

  Jag håller med Johannes om alla miljöargument. Och detta är verkligen en fråga som skär i mig, för jag hatar när männsikors egosim tar över och förmågan att tänka logiskt helt verkar kopplas bort.

  För ett tag sedan råkade jag se ett program på tv om björnjakt och hur hundträningen gick till en för en sådan. Där skickar man i princip fram hunden för att inte själv bli dödad. (alla björn-jaktshundar dödas säkert inte av björn, men det verkade liksom vara något man får räkna med för att skydda sig själv). Det sätter liksom hund/människo-värde lite på sin spets.

  Förresten, om man är rädd för vargar finns det en jättepopulär och säker grej att göra: Flytta till Stockholm.

 3. Jaxell skrev 31 oktober, 2006 klockan 14:28

  Ja om de skickar fram hunden först vid björnjakt så verkar prioriteringarna gå såhär: Rädda sig själv -> döda björn -> rädda hund -> rädda varg.

  Alltså, jag går på alla argument om varför jakt är bra, men när jag såg TV4+ jaktprogram insåg jag ändå att jägarna i stort består av mansgrisar. Där gick de runt och skröt om deras jaktroféer som de satt upp på väggarna och hur underbart de kändes att fälla x antar djur på ett par timmar bara. Om det nu är så nyttigt för naturen så kan man ju i alla fall önska att de som tar hand om ”problemet” är människor som tycker det är hjärtskärande att behöva döda djuren, inte de som tycker det är roligt. Kan man tycka =)

 4. Bert skrev 31 oktober, 2006 klockan 17:30

  Din oro är befogad. Jag går så långt att jag tror att de stora rovdjurens dagar i Sverige är räknade. Detta oavsett om Sverige i EU har förbundit sig att bevara rovdjursstammarna.

  Lägg den föreslagna lagstiftningen till idéerna som också börjar skina fram hos den nya regeringen och som handlar om att naturreservat och liknande bara skall komma till genom privata initiativ från markägare. Johejdu! Så blåögt.

 5. harald skrev 1 november, 2006 klockan 21:18

  JJag tycker att det är förskräckligt (jag röstade på moderaterna men att det här…) Vargen är något som var före oss, som MÅSTE få leva fritt! Det är vårt fel att den tvingas ta tamboskap. LÄnGE LEVE VARGEN!

 6. Karl skrev 5 november, 2006 klockan 13:25

  Jag förstår inte varför vargen är så jäkla viktig, ett djur som om den är frisk i prinsip är osynlig för mäniskan. Dom vargar som river tamboskap är inte friska och ska tas bort. dom friska (utan inavel) kan väl få leva om det nu finns någon sådan i Sverige.
  Ett djur som fötts genom inavel kan bli mycket farligt och har ett betende som ej går att förutse.
  Hundar som misstänkts vara inavlade avlivas eller kastreras.
  Sveriges vargstam är förlorad.

 7. Johdan » Arkiv » Slutet för svenska vargstammen? skrev 22 mars, 2007 klockan 10:49

  […] har tidigare skrivit om det här lagförslaget. Lagen kommer bli svår att efterleva eftersom det kan bli […]

 8. tobias skrev 8 november, 2007 klockan 09:45

  hej jag heter tobias jag undrar varför det e fritt att skuta vargen dom har vell ett eget liv dom e lika mycket värda som alla andra menniskordet e so att vargen skulle gå ok skuta oss menniskor=(