Utbildning ger socialbidrag

När jag växte upp, på den gamla goda tiden, sa mina kloka föräldrar till mig: ”Du måste skaffa dig en utbildning, annars får du inget jobb. Bara du skaffar du en utbildning så får du jobb.” Nu, i den nya onda tiden (vars ondska inte har något med den borgerliga regeringen att göra) är inte det här sant längre. Det man får av en utbildning är kunskap, studieskulder och eventuellt en lite större chans till ett lite höge betalt jobb.

Det gäller bara att hitta, och få jobbet. För arbetslösa nyutexaminerade studenter har livlinan varit det så kallade studentvilkoret. Det innebär i runda slängar att om du är utan pengar i tre månader efter att du tagit examen kan du få grundersättningen i a-kassan. Nu vill den borgerliga regeringen klippa den livlinan.

Idag ska föräldrar tydligen säga till sina barn: ”Om du skaffar dig en utblidning, så kan du kanske få socialbidrag sen.”

Andra bloggar om: , , , Pingat på intressant

Publicerat oktober 24th, 2006. Trackback: trackback
  1. Jaxell skrev 25 oktober, 2006 klockan 00:49

    Inte för att vara fördomsfull, men det känns ju faktiskt som att nyutexaminerade studenter borde vara de som är min angelägna att ”fuska” med bidrag, så varför pressa dem? Själv har jag inte märkt att jag har någon större chans att skaffa ströjobb i väntan på bättre alternativ än vad någon annan har, de flesta ansökningar får man inte ens ett svar på. Ska nyutexaminerade behandlas lika som de utan utbildning så tycker jag åtminstone att den nya regeringen ska erbjuda någon slags hjälp med studieskulderna fram tills man får ett jobb, kanske något så enkelt som att man inte behöver betala innan man har råd. Det vore ju trist om nyutexaminerade får sämre ekonomi än de som aldrig utbildat sig menar jag.