Rösta!

ValurnorSå var dagen här. Den dag vi väntat på i 4 år. Sveriges största opinionsundersökning ska gå av stapeln.

Det har varit en hård valrörelse som trots mycket skit faktiskt emellanåt handlat om vettiga saker. Enligt de sista opinionsmätningarna (som man kan ifrågasätta kvalitén på) leder borgarna med några procent. Men jag tror att det blir jämt in till kaklet.

Frågan är vad som blir årets överraskning. De senaste åren har det funnits något som opinionsinstituten totalt missat innan valet. Förra riksdagsvalet var det moderaternas tokras och i EU-parlamentsvalet var det junilistans succé. Jag tror, som part i mål, att årets överraskning blir att mp tar sig över 10% :)

Det viktigaste nu är att rösta. Ta på dig finskjortan och ta en promenad (det lär bli fint väder) till vallokalen utnyttja din demokratiska rättighet. Om du inte vet vad du ska rösta på kan du fundera tillbaka på de senaste fyra åren. Det finns säkert en person som du tycker har sagt något klokt i alla fall. Eller någon vars utstrålning du gillar. Eller något parti som verkar ha sunda idéer. Det är på någon av dem du ska lägga din röst. Det kvittar vilken. Bara du röstar. Sen får du fira med en bakelse.

Andra bloggar om: , , Pingat på intressant.se

Publicerat september 17th, 2006. Trackback: trackback
 1. Selig.se » Blog Archive » Gå och rösta! skrev 17 september, 2006 klockan 09:42

  […] Jag ansluter mig till många andra bloggar (t.ex. här eller här eller här) att gå och rösta. Det är vår demokratiska rättighet att uttrycka vår vilja i de allmänna valen — och på sätt och vis även vår skyldighet. […]

 2. Jaxell skrev 17 september, 2006 klockan 12:01

  Jag håller med om att man ska rösta, även om jag tycker en blank röst är bättre för någon som inte är insatt. Detta går säkert att debattera, men har man inte någorlunda koll på vad man lägger sin röst på är det bättre att lägga en blank, men bland dina kriterier tycker jag nog att ”sagt något klokt” ska gå före sunda idéer och god utstrålning. Idéer och utstrålning i all ära, men jag skulle inte rösta på någon jättetrevlig som utlovar världsfred. =)

  Mitt förslag är alltså att rösta på de som sagt någonting klokt i någon av de frågor som känns viktiga för DIG, och kan ni inte hitta någon som uppfyller de kriterierna så är en blank röst mycket bättre än ingen röst.

  Mina förhoppningar är att årets val har högre deltagande än på mycket länge, ikväll vet vi.

 3. gertrud skrev 17 september, 2006 klockan 13:10

  vad ska du få för bakelse?

 4. Mitch skrev 17 september, 2006 klockan 13:46

  Jag funderade lite på ditt val av ord då du uttryckte vår ”demokratiska rättighet”. Jag tänker nog själv mer som Selig och upplever det som en skyldighet.

  Nu undrar jag om det fanns någon tanke bakom just ”rättighet” eller om det bara ”föll sig” så när du skrev. Är röstandet en demokratisk rättighet eller skyldighet?

 5. Johdan skrev 17 september, 2006 klockan 17:12

  Mitch: Jag tänkte nog inte på ordväljet mer än att jag ville ha en positiv ton och då låter rättighet trevligare än skyldighet.

 6. Linda skrev 18 september, 2006 klockan 00:55

  Skyldighet låter som ett tråkigt måste, och det är det väl -om man ser det som en skyldighet till exempel att äta mat för att överleva. För om vi inte röstade så skulle vi till slut inte ha demokrati längre. Och vad har vi då? Vad är alternativet till att vi får säga vad vi tycker? Jag ser det definitivt mest som en rättighet, inte en skyldighet, och jag tycker inte de två begreppen är synonyma. Sen kan man ju diskutera parlamentarismen i evighet och om demokratiska villkor uppfylls av en röst var 4:e år, när mycket av makten ligger hos media, företag eller delegerad till andra organ än riksdag. Men slutligen är allt subjektivt, var och en får betrakta röstandet som en skyldighet eller rättighet, de deltar om de vill. För mig är det dock självklart… jag vill ha en demokrati!

 7. Jaxell skrev 18 september, 2006 klockan 01:29

  En demokratisk rättighet helt klart. Det ska inte vara ett tråkigt måste, men däremot ett glatt ”borde”.

 8. Mia skrev 18 september, 2006 klockan 08:21

  :(

 9. emil. skrev 18 september, 2006 klockan 11:04

  =)

 10. Johan skrev 18 september, 2006 klockan 15:19

  Jag som just börjat undra när Foghammar skulle börja kommentera igen.. =)