S och M

Efter att landets ledare, Göran öppnat för att släppa in borgerliga partier i en socialdemokratisk regering om sossarna inte får egen majoritet (något de inte fått sedan 1968), har jag funderat på vilket eller vilka partier det skulle kunna vara.

Efter centerns förändring de senaste åren, med förslag om inskränkt arbetsrätt för unga och skattesubvention av hushållsnära tjänster känns de inte lika självklara som samarbetspartner som det gamla hederliga centerpartiet. Folkpartiet kräver ett NATO-medlemskap som inte kan betraktas som tranditionell svensk utrikespolitik, som tydligen är något man måste ha för att få sitta i Görans knä. Kristdemokraterna har förslag på ett vårdnadsbidrag som jag tror sticker i ögonen på en och annan sosse. Dessutom ligger de traditionellt längst till höger av de borgerliga partierna (hur det är nu kan man fundera på).

Kvar blir – moderaterna. Och nu när de har bytt namn till ”de ny moderaterna” och försvara kollektivavtalen och kallar sig arbetarparti är de det borgerliga parti som ligger närmast socialdemokraterna. Det skulle vara intressant att låta Reinfeldt välja mellan en s-v-regering och en där han själv ingår (tillsammans med Göran förstås).

Om jag fick välja regering precis hur jag ville skulle den bestå av: s (fast med en annan partiledare), mp och c (fast det gamla goda centern, som verkligen var ett grönt parti). Det tror jag skulle vara en bra mix av framtidstro, företagande och solidaritet.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant.se

Publicerat september 14th, 2006. Trackback: trackback
  1. Mia skrev 14 september, 2006 klockan 20:05

    Ja, men det är ju det jag alltid sagt, du lutar dig mot borgligheten. Jaja, svaret på vad svenska folket tycker kommer snart att komma fram!

  2. Jaxell skrev 15 september, 2006 klockan 23:49

    Haha, är s, mp och c att luta sig mot borgerligheten? Frågan är hur de tre skulle komma överens med tanke på hur bra mp och s kommer överens nu. Vad skulle man egentligen få i en sådan regering? Själv har jag absolut ingen aning.

    Oavsett hur det går nu skulle jag inför nästa val vilja se två koalitioner mot varandra som samarbetar med som har olika åsikter i frågor. Jag gillar att veta hur en eventuell regering skulle fungera innan valet, så om s, mp och v skulle haft ett gemensamt valmanifest tror jag de skulle få fler röster. Sedan skulle ju dessa koalitioner se annorlunda ut mellan varje val, men det ska vara klart så att man ser vad man får när man röstar som man gör tycker jag.