Tvåpartistaten Sverige

Två partierI kväll är det dags för ännu en duell mellan Reinfeldt och Persson. De två statsministerkandidaterna. De två alternativen. Som ett amerikanskt presidentval.

Många som inte engagerar sig politiskt och tar avstånd från politiken gör det med motiveringen att det inte finns något parti som tycker som de. Deras övertygelse om att ingen för deras talan förstärks när vi, som idag, bara presenteras två alternativ. Höger och vänster. Är du inte det ena så är du det andra. När höger och vänster dessutom trängs på mitten och skillnaderna blir svåra att se blir det än svårare att hitta en politisk hemvist.

Visst är det viktigt med tydliga alernativ, men det är också viktigt med tydliga alternativ. Särskillt när alternativen är så lika.

Andra bloggar om: , , , Pingat på intressant.se

Publicerat september 10th, 2006. Trackback: trackback
 1. josefine skrev 11 september, 2006 klockan 13:47

  Nu har iallafall jag bestämt mig vad jag ska rösta på. Och jag gör premiär såhär vid 27 års ålder. Värmde upp lite på EMU-valet men nu är et på riktigt. Spännande.

 2. Jaxell skrev 11 september, 2006 klockan 16:20

  Dela med dig till oss andra

 3. Caroline skrev 11 september, 2006 klockan 16:40

  Haller just nu pa att bestämma mig för vad jag ska rösta pa. Inte lätt med tanke pa att jag inte kan se alla debatter och utfragningar utan far läsa mig till vad andra tycker. Pa torsdag stänger ambassaden sa tills dess blir det att ta reda pa mer.

  Haller för övrigt helt med Johannes om att 2 alternativ är för fa och det är förmodligen därför jag har sa svart att bestämma mig. Andras partiers ideer som jag inte haller med om maste tas med i tankarna hela tiden. I Spanien finns det 3 partier: de konservativa som är ganska mycket mer till höger än moderaterna, socialisterna (kanske nagot mer till mitten än de svenska) och vänstern sominte syns sa mycket. Det jag hittills märkt mest av i spanska politiken är den berömda smutskastningen och alla motsägelser och därför har jag inte lagt ner sa mycket energi pa att veta mer heller. Ett ointresse som skapats av de fa alternativ som finns.

 4. josefine skrev 11 september, 2006 klockan 19:14

  Jag tänker rösta på miljöpartiet. Finns inget annat alternativ jag kan tänka mig. Till viss del pga politik och till viss del pga politiker.

 5. Tomas Johansson skrev 14 september, 2006 klockan 23:58

  En annan likhet med amerikansk politik tycker jag är hur svenska partier alltmer definieras av sina partiledare. Det känns tyvärr som att ideologin kommer i skymundan när partierna istället koncentrerar sig på att hitta ett ansikte som ”går genom rutan” kombinerat med några röstvinnande slagord.