Borgarna gör väljarnas jobb

BorgarloggorOfta har de borgerliga partiledarna fått frågan ”spelar det någon roll vilket borgerligt parti man röstar på, nu när ni gaddat ihop er så?”. Svaret har ofta varit ”ja, valresultatet påverkar självklart balansen i samarbetet och var tonvikten hamnar i politiken efter valet”

Så om man tycker familjen är viktig ska man alltså rösta på kd, om man bryr sig om miljön ska man rösta på centern, om man gillar betyg ska man rösta på folkpartiet och om man gillar.. eh, Reinfeldt ska man rösta på moderaterna.

Men nu har vi nästan varje vecka matats med ”överenskommelser” i det borgerliga lägret som tar bort väljarnas möjlighet att påverka balansen i samarbetet. Vill du inte ha vårdnadsbidrag kvittar det hur mycket du röstar på folkpartiet, en borgerlig regering kommer ändå införa det. För de som vill ställa om energisystemet är centern inte längre ett alternativ. De har vikt sig och gått med på att lämna det orört.

Borgarna agerar mer och mer som ett parti och därmed har de svenska väljarna gått miste om tre alternativ. Den politiska bredden smalnar av och vi får ett politiskt landskap som kan liknas vid två ovänner som vägrar inse att man egentligen tycker samma sak.

Andra bloggar om: ,

Publicerat september 1st, 2006. Trackback: trackback
 1. Jaxell skrev 2 september, 2006 klockan 04:58

  Jag tycker om Reinfeldt. Hur som helst så kan man väl, om man nu inte vill ha vårdnasbidrag, ändå rösta på folkpartiet eftersom man vet ju att regeringen ändå inte håller alla sina löften. =) Nej, skämt åsido, i dessa tider då många (även du Johannes) har svårt att hitta ett parti som man håller med helt och hållet är det väl ändå inte så farligt om ett gäng partier samarbetar så gott det går. Det är väl bättre än att satsa på tre andra partier (socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet) som man ännu inte vet vilka överenskommelser de kan tänkas få.

  Varför är det tabu att komma överens om beslut innan valet istället för att smussla med vilka beslut som i verkligheten kommer att tas till efter valet. Nu vet ju de som röstar på folkpartiet vilka frågor som de redan vikit sig i istället för att bli besvikna på deras eventuella samarbete innan valet. Jag ser inget fel i att börja samarbeta innan valet, speciellt för fyra partier som ändå måste komma överens om en massa saker efter valet om de vill bilda regering tillsammans.

 2. Johdan skrev 2 september, 2006 klockan 23:38

  Det är inte tabu att komma överens om saker innan valet. Problemet att makt har flyttats från väljarnas händer till köksbord i bankeryd och badtunnor i högfors. Överenskommelser som borde göras med valresultatet som ledstjärna görs nu innan väljarna har fått säga sitt.

 3. Jaxell skrev 3 september, 2006 klockan 11:32

  Så vissa överenskommelser innan valet är ok, men inte andra?

  Jag förstår att det känns som att det inte spelar någon roll vilket av de borgerliga partierna man röstar på, men personligen känns det tryggt, innan någon regering besämts, att veta att fyra partier kan enas i vissa frågor. Jag tror absolut att det gör skillnad vilken av de fyra borgerliga man röstar på, för jag tror inte att alla frågor är avgjorda eller att alla överenskommelser är absoluta. Vissa frågor kanske hamnar i ett annat ljus under de här fyra kommande åren, och då kommer det inte att hänga på vad de bestämde innan valet.

  Nej, jag tror att det definitivt gör skillnad vilken av dem man röstar på och nu känns det bara bra att de inte kommer börja käbbla om saker när de börjar arbeta på det.