Centern är borgarnas alibi

CenterposterCenterpartiet lanserade idag sitt ”klimatkontrakt” innehållande förslag som mer forskning på framtidens energi, EU-flygskatt och skattesubvention till de som vill köpa miljöbil. Målet är att Sverige ska minska utsläppen av växthusgaser med 30 % till år 2020. Det är gamla idéer och beundransvärt amitiösa mål.

Nu gäller det bara att komma överens med de andra borgarna, och det kan ju bli klurigt. De tre övriga partierna har den senaste mandatperoden nämligen inte visat något intresse av att ställa om varken transport-, bostads- eller industrisektorn till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Det centerpartistiska utspelet är ett framtidspolitiskt alibi. De andra partierna säger inte emot för att inte visa ytterligare en spricka i borgerligheten. Men vet mycket väl att det inte kommer bli något av en tiotusentals kronor stor skattesubvention av miljöbilar. Det är förmodligen det enda utspelet om klimatfrågan vi får se från borgerligheten. Centern har gjort sitt för att övertyga de gamla väljarna att de minsan fortfarande bryr sig och nu finns det ingen anledning att blotta borgerlighetens ovilja att ta sig an århundradets utmaning.

Andra bloggar om: , , ,

Publicerat augusti 20th, 2006. Trackback: trackback
 1. Erik skrev 21 augusti, 2006 klockan 13:22

  Tanken är god dock. Har de andra borgerliga partierna kommenterat ”kontraktet” än?

 2. Mia skrev 22 augusti, 2006 klockan 12:47

  Nä, och jag blir arg så jag kokar. Ekonomi och god tillväxt i all ära, men är det värt det om vi ändå inte kan leva ett gott och värdigt liv för att luften inte går att andas och ändliga resurser tagit slut. Miljöfrågorna blir helt klart avgörande för hur min röst läggs i september.

 3. Jaxell skrev 22 augusti, 2006 klockan 21:40

  Jag tycker att det går alldeles utmärkt att anda luften, men så bor ju jag inte i stockholm heller. =)

  Håller med om hur hög prio miljöfrågan är, men samtidigt så känns den inte så fruktansvärt aktuell i Sverige när våra utsläpp ändå är beundransvärt låga om man jämför med andra länder. Jag blir glad vilket parti jag än tittar år i Sverige när det kommer till exempelvis miljön och blir bara så arg så att jag kokar när jag kollar på idiotin i andra, mycket större och inflytelserika länder. Det jag tänkas kan intressera mig av i svensk miljöpolitik är vilka som tänker göra en insats för att påverka den globala miljön i annan form än att vara ett föredömme. Tänkte säga att jag inte sett så mycket av det hos någon, men det är väl för att jag inte tittat så mycket också.

 4. Johdan skrev 22 augusti, 2006 klockan 22:51

  Erik: Nej, vad jag vet har inget av de andra borgerliga partierna kommenterat ”kontraktet”. Skulle de göra det skulle kanske ytterligare en sprika i borgerligheten blottläggas.

  Jaxell: Det finns ett gammalt miljöaktivistordspråk som lyder ”tänk globalt, handla lokalt”. Jag blev kokande arg när jag i lokalpressen läste det förmodligen blivande kommunalrådet i Nyköping säga något i stil med: ”Miljömålen är en statlig angelägenhet och rör inte oss kommuner” Visst skulle det behövas ändrad inställning i många andra länder men vi som kommit långt har tyvärr inte så stort inflytande där. Det enda vi kan göra just nu är att visa dem framtiden, och tjata.

 5. Jaxell skrev 23 augusti, 2006 klockan 01:17

  Johdan: Jovisst. Men samtidigt vill jag inte att vi ska koncentrera oss för mycket på sådan som, i jämförelse, redan är ”bra” när det finns så många andra saker som felar. Jag tycker det är störtlöjligt att supernationen USA inte har skrivit på olika agendor där Sverige är ljusår framför dom. När det kommer till dessa globala satsningar som Sverige är med på och redan är ett föredömme i men inte andra så tycker jag att vi svenskar inte ska haka upp oss på alldeles för många miljöfrågor istället för att laga det som är trasigt. Ett extremexempel är att jämföra med om ett pacifistparti skulle göra det till en stor partifråga att göra sig av med all sveriges krigsmakt när vi redan är ett av världens mest neutrala länder.

  Jag säger givetvis inte att vi ska strunta i miljön, ta mig inte fel, men bara för att vissa partier prioriterar ekonomi och god tillväxt ska vi inte ta för givet att de är ena riktiga miljöbovar.