Centern rycker mattan

litenmaud.bmpCenterpartiets Maud (bilden) föreslår idag i en debattartikel i DN att man ska kunna säga upp ungdomar med omedelbar verkan.

Om man vill skapa en arbetsmarknad på endast arbetsgivarens villkor är det en bra idé. Om man har en annan vision är det en usel idé.

Det man söker i ett jobb är, förutom något att sysselsätta sig med, trygghet i en försörjning. Tack vare den välutvecklade arbetsrätt vi har i Sverige riskerar ingen att ställas på gatan från den ena dagen till den andra. Men det vill Centern ändra på. De vill dra bort trygghetsmattan under ungdomarnas fötter.

Tänk dig att du efter många månader av arbetslöshet fått ditt första jobb, kanske flyttat från hemorten till en egen lägenhet, tagit ett lån för att köpa den begagnade drömbilen. Så, plötsligt en fredag får du beskedet att du inte behöver komma in på måndag. Du har inte fått sparken för att du förskingrat pengar, snott grejjer eller misskött dig utan för att anställningen inte var tillräckligt ”lönsam”.

Om man verkligen vill göra något åt ungdomsarbetslösheten finns andra och bättre åtgärder som tex att slopa arbetsgivaravgiften för alla anställda under 26 eller underlätta för unga att starta eget på trygga villkor.

Publicerat februari 3rd, 2006. Trackback: trackback
 1. Stefan skrev 3 februari, 2006 klockan 17:05

 2. emil. skrev 3 februari, 2006 klockan 20:29

  Det handlar väl om att skapa en arbetsmarknad över huvudet taget. Det har ju sossarna ju lyckats med på 12 år.

 3. Mia skrev 4 februari, 2006 klockan 09:56

  Oh, vad skönt att du skriver om detta Joh, Jag letar förtvilat i dagens DN efter em motreaktion. Hur faaan kan man vara så jävla dum i huvudet att man föreslår en så förbannat dum ide som Maud tydligen just gjorde. Det är för mig helt obegripligt, jag blir så arg så det gör ont i magen. Inte ens moderaterna har lyckats göra mig så upprörd på flera månader, och då är det illa…

 4. emil. skrev 4 februari, 2006 klockan 17:29

  Men snälla lilla Mia…det måste väl ändå vara bättre att ha ett otryggt jobb än inga jobb alls. OCH…naturligtvis tycker jag också att förslaget inte är eftersträvansvärt men det är iaf bättre än att sätta folk i diverse meningslösa arbetsmarknadspolitiska åtgärder vilket är det socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik går ut på. Självfallet skulle det vara bättre att minska riskerna för företagen genom att reducera de många hindren som är i vägen för en anställning. LAS är ju ett av dem men knappast det mest lämpliga att riva först.

 5. Jaxell skrev 4 februari, 2006 klockan 21:40

  Ok, jag måste ju erkänna att emil genast drog upp fördelar som jag inte hade tänkt på, men fördelarna väger inte på långa vägar upp nackdelarna. Ungdomar kommer inte att kunna ha någon framförhållning över huvud taget även om de får jobb och företagen har möjlighet att byta sin ungdomskraft direkt de hittar en mer passande.

  Nej, det är inte bättre att ha ett otryggt jobb än inga jobb alls. Ett företag som utnyttjar detta strategist är också ett företag som med stor sannolikhet kommer missnyttja det genom att snabbt skaffa arbetskraft som de kan uppgradera så snart de får chansen. Detta förslag bidrar inte med någonting annat än osäkerhet och förlorad möjlighet till framförhållning.

 6. emil. skrev 6 februari, 2006 klockan 08:15

  Vaddå, det kan väl företagen göra redan nu genom bemanningsföretag!?

  Är det inte istället ett bra sätt att enklare få ett jobb och kunna visa var man går för. Ett företag gör sig sällan av med lönsam arbetskraft…osv…ni fattar själva!

  Nota bene…jag är inte odelat för det här förslaget, absolut inte, det finns bättre förslag…men man kan inte bara såga detta ändå.

 7. Jaxell skrev 9 februari, 2006 klockan 18:39

  Jag ser helt enkelt inte varför fler skulle bli anställda genom det här förslaget. Hur resonerar ett företag som anställer mer eftersom det är lättare att avskeda folk. Budgeterar man in att man ska ha en anställd skaffar man en anställd, man är väl inte så värst mycket mer benägen att skaffa en anställd bara för att man har större frihet att avskeda denna? Eller tänker jag galet?

 8. emil. skrev 11 februari, 2006 klockan 18:50

  Ja, anledningen till att det anställs få i Sverige är att en arbetsgivare tar en stor ekonomisk risk i och med en anställning. Detta på grund av väldigt kraftigt anställningsskydd i Sverige. Dvs en anställd som inte visar sig hålla måttet kommer arbetsgivaren tvingas dras med väldigt länge, allra helst om denne antäller fler personer efter den dåliga. Skulle det vara lättare att göra sig av med personal så skulle företagen vara villigare att antälla.

 9. Måns skrev 17 februari, 2006 klockan 23:20

  Med anledning av de många hårda ord som sagts kring detta förslag: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=520805&previousRenderType=6